SYY-Turun excursio Puolan Gdanskiin 10-12.11.2016. Excun toinen päivä!

Excursion toinen päivä lähti käyntiin innoikkaissa ja juhlallisissa tunnelmissa, olihan 11.11 Puolan kansallispäivä. Kansallispäivä näkyi katukuvassa monin tavoin: Puolan liput oli nostettu salkoon kaikissa taloissa, ihmisillä oli punavalkoisia asusteita ja pikkulippuja mukanaan ja merkittävien henkilöiden patsaille oli tuotu kukkia. Kävelessämme toiseen excukohteesemme, ohitimme kulkueen, jossa ihmiset olivat pukeutuneet historiallisesti replikoiden Puolan historian merkkihetkiä. Kansallispäivän juhlinta oli näiltä osin hieman erilaista kuin kotoisessa Suomessa.

Toinen excursiokohteemme oli Solidaarisuusmuseo, jossa yhdessä asiantuntevan oppaamme kanssa tutustuimme Puolan synkkään historiaan Neuvostoliiton alaisuudessa. Oppaamme kertoi hyvin elävästi miten sosialismi näkyi ja tuntui tavallisten puolalaisten elämässä näinä vuosina. 1980-luvun alussa toivo alkoi heräämään Gdanskissa, jossa telakkatyöläiset nousivat kapinaan, joka levisi pikkuhiljaa koko Puolaan. Solidaarisuusliike sai alkunsa Gdanskissa, ja vuonna 1984 järjestettiin Ammattiyhdistysten Konferenssi, joka oli Solidaarisuusliikkeen ja Lech Walesan työn tulosta.

Ennen Neuvostoliiton hajoamista Puolan historiassa koettiin hyvinkin synkkä jakso, jossa sananvapaus- ja kokoontumisvapautta vastaan käytiin vahvistamalla poliisin ja armeijan voimakeinojen käyttöä mielenosoituksissa ja hankaloittamalla vastarintaliikkeen toimintaa. Kokonaisuudessaan Solidaarisuusmuseo oli hyvin vaikuttava kokemus ja sai meidät kaikki miettimään uudella tavalla peruskansalaisoikeuksia. Tämän jälkeen kävimme syömässä, ja seuraavaksi ohjelmassa oli opastettu kaunpunkikierros.

Kierroksemme alkoi varakkaana hansakaupunkina tunnetun Gdanskin kaupungin portteihin tututustumisella. Kaikilla näillä oli oma tarkoituksensa. Ensimmäinen ja viimeinen portti toimivat keskiaikaisessa kaupungeissa kaupungin imagon ilmentäjinä kun keskimmäinen myös vankilana toiminut keskimmäinen portti toimi ”tullina” kaupunkiin. Lisäksi opimme myös, että mitä enemmän vaikutusvaltaa ihmisellä oli sitä korkeampi ja koristellumpi talo hänellä oli keskeisellä paikalla torilla.

Kierroksemme päättyi puolalaiselle postille, josta II maailman sota alkoi Puolan osalta saksalaisten miehittäessä postitalon. Gdansk on strategisesti tärkeä Puolalla, koska se on iso merenrantakaupunki ja siksi tärkeä Puolan kaupankäynnille.Viimeinen iltamme päättyi perinteistä puolalaista ruokaa tarjoavaan ravintolaan, jossa suurin osa maistoi kansallisruoka hanhea. Ruokailun jälkeen lähdimme baariin, jossa meno oli hyvä ja törmäsimme muihin suomalaisiin turisteihin. Aamulla lähdimme pienessä kohmelossa kolmella taksilla kohti lentokenttää, ja onnistunut excumme päättyi hyvissä, mutta väsyneissä tunnelmissa Turun kauppatorille.

Kiitokset vielä mahtavasta ja kaikin puolin onnistuneesta excusta kuuluvat excursiovastaaville Nadjalle ja Viiville!

SYY-Turun vuoden 2016 hallitus toivottaa hyvää uutta vuotta 2017 kaikille jäsenilleen! 🙂

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s